Slapen in de zorg

We merken aan het aantal aanvragen voor onze basiscursus actigrafie dat er steeds meer aandacht voor slaap is in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en in de ouderenzorg. Steeds meer zijn gedragskundigen, artsen, verpleegkundigen en groepsbegeleiders zich bewust van het feit dat slapen wel eens de basis kan zijn voor moeilijk verstaanbaar gedrag (een eufemisme voor gedragsproblemen) en gezondheidsproblemen.

Tegelijkertijd is er een andere beweging in de zorg zichtbaar: bezuinigen. Vele handen maken licht werk is een al oud gezegde. Dit geld echter blijkbaar niet voor de zorg. Als we de beschaving afmeten aan hoe we in Nederland met de mensen omgaan die zorg behoeven dan is het slecht gesteld met de beschaving.

De bevlogen cursisten die we tegenkomen moeten met steeds minder middelen de zorg inrichten.  Het is dan ook bewonderingswaardig dat er nog steeds mensen opstaan binnen organisaties die een ander leven, een beter leven voor de cliënten (een eufemisme voor bewoners) willen.
Misschien is het ooit wel mis gegaan toen we bewoners van instellingen cliënten gingen noemen. Cliënten hebben immers een keus, zijn eigenlijk een soort consument die kunnen kiezen tussen de C1000 en de Albert Heijn. Het tegendeel is waar: deze cliënten mogen niet eens kiezen wanneer ze op bed willen, als ze al kunnen kiezen. De overheid vindt in onze participatiemaatschappij dat we mensen die niet (meer) kunnen participeren het maar moeten merken dat ze buitenspel staan. We denken wel eens: als je zeker wilt zijn dat je een slaapprobleem ontwikkeld met alle gevolgen van dien, laat je dan opnemen in een instelling.
caring
En toch, er blijven gelukkig mensen die zich wel bekommeren om het verbeteren van de kwaliteit van leven. Die sommige dingen niet normaal vinden. Dat zijn onder andere de cursisten die wij met enige regelmaat zien. Zonder deze mensen zou de zorg zielloos en harteloos zijn. En met deze mensen behoud Nederland het laatste restje beschaving wat er nog is.
Tejo Hylkema & Sylvia Loos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: