Ons vak

We hebben een mooi vak: verpleegkundige. Een oud vak ook, in de tijd van de Babylonieërs werden al massages gegeven en was er al aandacht voor infecties en het begrip dat bepaalde insecten ziektes konden overbrengen. In het oude Egypte werden de eerste klysma’s al gegeven en ook in Israël was er, geïnspireerd door Mozes aandacht voor  gezondheid en hygiëne. Dan hebben we het over 2000 jaar voor Christus.

In India waren 500 jaar voor Christus al gasthuizen voor zieken en daar werd door middel van massages pijn verlicht. In het Grieks en Romeinse rijk werd dit alles verder uitgebouwd naar infectiebestrijding en zelfs operaties.

In de vroeg Christelijke periodes was het zorgen voor zieken gezien als één van de zeven werken van barmhartigheid. Dus de Katholieke kerk en ridderordes storten zich op de zorg. Niet de zorg zoals we nu kennen en zeker niet de zorg zoals in India, maar men deed wat men dacht wat goed was. Later in de Middeleeuwen werd het minder, geld ging naar het oorlogsvoeren en mensen met een verstandelijke beperking naar dolhuizen en zieken in overvolle gasthuizen. De nonnen bleven lang in de zorg tot recent nog. Velen deden goed werk en er waren ook die het ter meerdere eer en glorie van zichzelf deden, zoals recent nog Moeder Theresa.

In 1859 schrijft Florence Nightingale haar boek “Notes on Nursing” waarin ze een aantal belangrijke zaken beschrijft waar een verpleegkundige voor moet zorgen:

  • Licht en lucht
  • Eten en drinken
  • Slapen en waken
  • Beweging en rust
  • Afscheiding en uitscheiding
  • Gemoedsbewegingen

In de vorige eeuw gingen we als beroepsgroep, met name vanaf de jaren 80 ons professionaliseren. Ook ik deed mee, studeerde Verplegingswetenschappen. We moesten Evidence Based handelen. Ik herontdekte slaap weer als basis van een goede gezondheid, iets wat Florence al wist. Maar wat is Evidence Based? Er zijn nog steeds artsen en verpleegkundigen die met droge ogen beweren dat de griepprik goed is voor patiënten.

reiki

Nu is er een geweldige ontwikkeling gaande binnen de beroepsgroep V&VN, er is een afdeling complementaire zorg opgericht. En wat blijkt? Dat wat de mensen in Baylonië en India al deden gaan we weer doen: Therapeutic Touch heet de massage nu. Eigenlijk is het niet complementair maar is het de basis waarop ons vak is gebouwd in de loop der tijden. Alleen we waren het even vergeten!

Tejo Hylkema

een reactie

  1. Dit is op Ecoaching herblogden reageerde:
    prachtig historisch inzicht in verpleegkunde ! dank je wel !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: